När man går i bygglovsväntans tider, har man lite tid att fundera över saker som t.ex multiroom-ljud. Här är Sonos starka och är den enkla vägen om man bara vill ha ett system som fungerar. Att bygga upp ett Sonos-baserat multiroom-system med ett större antal zoner, blir dock fort ganska dyrt. Att vara teknikmässigt inlåst till en tillverkare kan väl också ses som en nackdel.
 
Är man teknikintresserad, jobbar med systemutveckling och vill vara så teknikneutral som möjligt, bygger man ett eget :)
 
De önskemål vi har på ett multiroom-ljudsystem i vårt nya hus är:
  • Kunna få ut ljud från vardagsrummets hemmabiosystem i husets alla högtalare, t.ex ljudet från TV:n under en fotbollsmatch.
  • Kunna använda 5.1-systemet i vardagsrummet till filmtittande samtidigt som man lyssnar på annat, t.ex. Spotify, i övriga huset. Att ha olika ljudkällor i de övriga rummen är inte något vi ser som ett behov.
  • Kunna styra vilka rum som spelar musik via mobiltelefonen
  • Kunna styra ljudvolumen i olika rum individuellt via mobiltelefonen
  • Inga synliga högtalare
I samband med bygget av huset kommer vi passa på att montera passiva takhögtalare i de rum vi vill ha ljud. Troligtvis kommer vi placera högtalarna enligt denna bild:
 
 
Vi kommer alltså ha ljud:
  • i vardagsrummet genom hemmabiosystemet
  • i badrummet intill vårt sovrum
  • i vårt sovrum
  • i köket
  • över matbordet
  • i det lilla allrummet
  • på altanen
Sammanlagt 6 stereo-zoner utöver hemmabiosystemet i vardagsrummet.
 
Detta kommer implementeras genom följande upplägg:
  • Hemmabio-receivern är systemets kärna. Denna har AirPlay-funktionalitet och har även en Zone2-funktion. Zone2-funktionen kan användas för samma ljudkälla som 5.1-ljudet, eller en separat källa, som t.ex AirPlay.
  • Från hemmabioreceiverns Zone2-utgång dras RCA-kabel till ett teknikskåp i klädkammaren jämte föräldrasovrummet.
  • I teknikskåpet finns en Raspberry Pi-kontrollerad 6-kanals volymkontroll samt en 12-kanals Dayton Audio MA1240A-förstärkare. Alla takhögtalare i huset är kopplade till denna förstärkare.
En viktig komponent i upplägget ovan är volymkontrollen. Varje zon skall kunna styras genom en mobiltelefon. Genom att låta en Raspberry Pi agera controller för 6 st volymkontroll-chip, t.ex DS1807 och samtidigt exponera ett webinterface, kan man enkelt sätta på/stänga av zoner och styra volymen i de olika zonerna från både en dator och en mobiltelefon.
Zon-kontroll:
 
 
Mer information kring hur vårt multiroom-systems-byggande tar form, kommer läggas upp här på bloggen framöver. 
#1 - - Anonym:

Detta var intressant, vi håller på och bygger just ett Dalarö i ytterby. Har du tittat på modell och märke på högtalare du nämner?

Svar: Vad roligt, ett Dalarö till i Kungälvs kommun! Hur långt har ni kommit? Är byggandet igång? Har inte bestämt mig vilka högtalare jag ska köra på än. Jag har tittat lite på 8-tummare i ACE-serien på www.outdoorspeakerdepot.com. De verkar vara många som är nöjda med högtalarna därifrån och det är bra priser. Sedan har de en sjuk fraktkostnad, men det verkar man kunna komma runt billigare genom att köpa deras grejer genom Amazon. Men som sagt, inget spikat där ännu. Har du tankar på att montera takhögtalare?
villadalaro.blogg.se

#2 - - Markus Mårtensson:

Hej!

Är också intresserad av denna typ av lösning och ungefärligt pris för detta? Vi ska bygga ett hus nästa år och går i väntans tider (bygglovet alltså :)). Har någon av er kommit vidare i ert byggande?


Svar: Hejsan! Ursäkta sent svar. Multiroom-systemet har legat lite på is sedan vi bytte husmodell så jag har inte full koll på vad slutsumman kommer att bli. Men i sammanhanget är kostnaden för den centrala multiroom-enheten med förstärkare jag håller på att bygga väldigt liten i förhållande till 6 par högtalarelement som skall införskaffas. Det börjar bli dags att ta tag i byggandet här igen, nu kommer huset om ca 5 veckor!
villadalaro.blogg.se