Multiroom-ljud #2

Publicerat i: Ljud
Planerandet av multiroom-ljud-systemet har kommit lite längre och byggandet har delvis påbörjats. Sedan senaste multiroom-inlägget hittade jag denna sida, där en person har sammanställt en guide för att bygga ett system som liknar det system jag själv tänkt bygga. Det volymkontroll-kretskort som beskrivs i länken har tyvärr för få kanaler för vårt behov plus att det bara har stöd för en ljudkälla. Men eftersom volymkontroll-chip:et PT2258 som används i länken uppenbarligen fungerar för ändamålet tänkte jag köra på samma chip i min design. 
 
Ytterligare en sak jag inspirerades av från länken är förstärkaren som används, 6x100W från Sure Electronics.
Två sådana förstärkare ger 6 stereo-zoner, samma som Dayton Audio-stärkaren jag nämnde tidigare. Köper man till två feta nätaggregat, t.ex. Mean Well 36V 600W får man bra mycket mer oomph för mindre pengar än med Dayton Audio-stärkaren.
Så, två sådana förstärkare beställdes och har nu ankommit. Nätaggregaten kan hittas billigare än i länken ovan om man googlar runt lite, bland annat från Alibaba. Även dessa är beställda, men hade lite längre leveranstid.
 
Gällande designandet av ljudkontrollkretskortet, så går även detta framåt. Har cad:at upp schemat i CadSoft Eagle och håller på att fixa layout:en på PCB:n.
Den slutliga funktionaliteten för volymkontrollen blir så här:
  • två stereo-ingångar och 6 stereo-utgångar, en för varje zon i huset.
  • för varje zon kan man välja vilken av ljudkällorna som skall spelas
  • för varje zon kan man välja ljudvolym alternativt stänga av ljudet helt
Har fått hem alla ingående komponenter som jag köpte från Electrokit. Så här ser det ut på vardagsrumsbordet för närvarande:
 
 
Ovanstående utan några som helst protester från A! Vilket kan ha att göra med att ett av hennes syprojekt ockuperat resterande del av bordet :)
 
 
Vi var även iväg en sväng till Bauhaus i helgen och jag passade på att kolla in vilket material jag skall använda för att bygga de 10 högtalarlådor jag tänkt placera i taket. 19 mm MDF blir det antagligen. Detta borde vara tillräckligt stabilt för lådor på ca. 20-25 liter. Har dock inte valt högtalarelement än, så volymen på lådorna är inte helt spikat.
Visa fler inlägg